937 gösterim
7,44 viral puan

Şizofreni

Hakkında romanlar yazılan filmler çekilen belki de en popüler psikolojik hastalık olan şizofreni hakkında bilmediklerimizi öğrenme zamanı...
Esra SÜNTAR 07.01.2017 saat 18:54
  1. ·

    Şizofreni, beyindeki kimyasal madelerin iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında bazı farklılıkların görülmesiyle ortaya çıkan bir beyin hastalığıdır.Bu gün şizofreninin ortaya çıkışında dopamin ve serotoninin rol oynadığı araştırmalarla gösterilmektedir.Şizofreni kişilik bölünmesi, zayıf kişilikli olma, zeka geriliği veya tembellik değildir. Önemli ruhsal hastalıklarından birisidir.
  2. ·

    Şizofreni sayısal olarak şaşırtıcı derecede fazladır. Dünyada 60-65 milyon, ülkemizde ise 600 binden fazla şizofreni hastası vardır. Yani dünyada her yüz kişiden birinde şizofreni hastalığı görülür. Genelde 16-25 yaş arasında ortaya çıkar. Başlama yaşı ne kadar düşerse hem beyinde hem de kişilik üzerinde hasar o kadar fazlalaşır. Bu da hayatı daha da kötü bir hale getirir.
  3. ·

    Şizofreninin kesin nedeni tam olarak bilinememektedir. Bu konuda değişik teoriler ileri sürülmektedir.Nedenleri arasında kalıtsal faktörler de gösterilmektedir. Yani ailesel bir geçiş söz konusudur. Her 10 şizofreni hastasının birinde, birinci dereceden yakın akrabalarında da bu hastalık görülmektedir. Yapılan araştırmalar, birden fazla genin, bu ailesel geçişte rol oynadığını göstermektedir. Çevresel bazı etkenler hastalığın ortaya çıkışında rol oynamaktadır. Çevresel stres yaratan durumlar veya stresli bir yaşam bu hastalıkta etkili olmaktadır.
  4. ·

    Şizofreninin bazı çeşitleri vardır belirtileri de çeşitlerine göre değişir
    -Paranoid şizofreni:Paranoid şizofreni hastaları zulüm gördükleri ya da birileri tarafından cezalandırıldıkları ile ilgili yanlış inançlara (sanrılar) sahiptirler. Fakat düşünceleri, konuşmaları, duyguları oldukça normaldir.
    -Hebefrenik Şizofreni:Hebefrenik şizofreni hastalarının zihni karışık ve tutarsızdırlar, konuşmaları karma karışıktır. Dışarıdan bakıldığında davranışları duygusuz veya yüzeysel veya uygunsuz, hatta şapşalca ve çocuksu görülebilir. Çoğunlukla duş almak veya yemek hazırlamak gibi normal günlük işlerini yapma becerilerini bozan düzensiz davranışları vardır.
    -Katatonik Şizofreni:Bu türün en çarpıcı semptomları fizikseldir. Katatonik şizofreni hastaları genelde hareketsizdir ve çevrelerindeki dünyaya karşı reaksiyon vermezler. Genellikle çok katı ve sert olurlar ve hareket etmeye isteksizdirler. Ara sıra yüzlerini buruşturmak veya biçimsiz duruşlar yapmak gibi garip hareketler yaparlar. Veya başkasının söylediği bir kelimeyi veya cümleyi tekrar edebilirler. Yetersiz beslenme bitkinlik ve kendilerini yaralama riskleri çok yüksektir.
    -Ayrışmamış Şizofreni:Kişinin semptomları yukarıdaki üç türden birine net olarak uymadığında bu tanı konur.
    -Kalıntı (Rezidüel) Şizofreni:Bu türde şizofreni semptomlarının şiddeti azalmıştır. Halüsinasyonlar, delüzyonlar veya diğer semptomlar hala vardır, fakat şizofreni tanısı konduğu zamanki kadar şiddetli değildir.
  5. ·

    Şizofreni tedavisinde amaç semptomları yatıştırmaya ve hastalığın tekrar ortaya çıkışını önlemeye yöneliktir.Bu tedavide ilaç kullanımı ve psikoterapiler yer almaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar uzun yıllar kullanılan ilaçlardır. Hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz fakat belirtilerin önüne geçer, hastanın verimini arttırır. Kişinin günlük yaşama uyumu düzelir ve hastalığın tekrar ortaya çıkışı engellenir.Aile akraba ve arkadaşlardan gelen destek de hastalık tedavisin de önemlidir
  6. ·

    Kitaplar ve filmler çoğunlukla şizofreni hastalarını tehlikeli ve vahşi gösterir. Oysa bu her zaman geçerli değildir. Çoğunlukla çevrelerinden uzaklaşmayı ve yalnız olmayı tercih ederler, fakat hastalığın yanında madde veya alkol bağımlılığı olanlar tehlike ve şiddet içeren davranışlarda bulunabilir. Öte yandan şizofreni hastaları kendilerine zarar verebilir. Şizofreni hastaları arasında genç yaşta ölümün birinci nedeni intihardır. Doğru tedaviyle şizofreni hastaları psikiyatri hastaneleri yerine, aileleriyle veya toplum içinde üretici bir hayat yaşayabilirler.

    sağlıklı ve mutlu yaşam dilekleriyle...
  • Şu an haberi okuyan: 1 kişi var
  • Twitter: 9 gösterim

  • Toplam Viral: 53 gösterim
  • Toplam Seed: 126 gösterim
  • Toplam Direkt: 758 gösterim
  • Viral Puan: 7,44