2.969 gösterim
21,99 viral puan

''Beyin Ölümü Gerçekleşti Ama Allah'tan Umut Kesilmez'' Tezatı

Beyin ölümü nedir, kim karar verir? Beyin ölümü gerçekleşen biri tekrar hayata dönebilir mi?
ilaydaozden 09.12.2016 saat 18:39
  1. Bu yazıyı çok okumuş, bu soruyu çok duymuşsunuzdur; “Beyin ölümü gerçekleşen hasta tekrardan hayata dönebilir mi?” Sorumuzun tartışmasız tek cevabı var; HAYIR. İnsanların sevdiklerini hayata geri döndürme isteklerinden midir, yoksa medyanın haberleri yanlış yansıtmasından mıdır bilinmez ama konuyu bilmeyen pek çok kişi beyin ölümü gerçekleştikten sonra hastanın tekrar hayata dönebileceğini düşünüyor.


    Beyin ölümü nedir, kim karar verir?



    Beyin ölümü tüm beyin fonksiyonlarının ‘geri dönüşsüz’ kaybı olarak tanımlanıyor. Bu belirli standartlarca tanımlanmış ve herhangi bir kişinin değil; Türkiye’de geçen seneye kadar bir heyetin geçen seneden itibaren de alanları yasalarca belirlenmiş iki uzmanın verdiği hükümler doğrultusunda karar kılınan bir konudur.


    ''Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın geri dönme şansı yoktur, peki o zaman neden hastayı bazı cihazlara bağlayıp yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesini sağlıyoruz?''



    Bu tamamen organ nakil kararı verilinceye kadar organların canlılığını korumak içindir. Cihaza bağlanan beyin ölümü gerçekleşmiş hasta bir gün de yaşayabilir bir ay da. Bunun belirli bir standardı yoktur ama halk arasındaki deyimiyle fişi çekilmese bile bir süre sonra ,ki bu ortalama 24-36 saattir, makine varlığında dahi solunumunu, kalp atımını gerçekleştiremeyecektir. Yani organları canlılığını koruyamayacaktır. Bir kez ölen insan tekrar ölemez, o yüzden makine varlığında dahi yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirememiş beyin ölümü teşhisi de önceden koyulmuş hastaya tekrardan ‘öldü’ diyemiyoruz.


    “Bizim bir tanıdığımız vardı beyin ölümü gerçekleşti dediler daha sonra adam hayata döndü, şimdi iki çocuğu var..”



    Böyle bir olayın örneği dünyada yoktur.
    O zaman o hastanın beyin ölümü gerçekleşmemiştir; ağır komada olup yanlış bir karar verilmiş veya yanlış bir bilgi aktarılmış olabilir.



    Günümüzde bilgiye ulaşmak ne kadar kolay gözükse de aslında bu tanımda bir hata var. ‘Doğru’ bilgiye ulaşmak ne yazık ki çok da kolay değil. Bilgileri tek bir kaynaktan ya da kulaktan dolma sözlerle öğrenmemek, araştırmak yapmak yapılacak en doğru olur. Bu yazıda sık karşılaşılan yanlış bilgilerden sadece birine ve belki de organ bağışı için en önemli olanına değindik, umarım yararı dokunmuştur, bilimle kalın...


  • Şu an haberi okuyan: 1 kişi var
  • Facebook: 259 gösterim
  • Twitter: 22 gösterim
  • Sözlükspot: 2 gösterim

  • Toplam Viral: 395 gösterim
  • Toplam Seed: 135 gösterim
  • Toplam Direkt: 2.439 gösterim
  • Viral Puan: 21,99